Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: A fény gyermekei szeptember 18.
A pillanat képe
Felirin és a sárkánycsontok
(Könyv)
Küldd el képeslapként!
A képen Felirint, a bárdot láthatjuk egy sárkány csontváza előtt a Száműzött herceg című könyvből kiragadott jelenetben.
Nézz szét a galériában!
HKK Legendás cél - Homokdűnék
Hatalom Kártyái Nemzeti bajnokság 2021
Ajándéksorsolás Szeptember – Eredményhirdetés
Hatalom szövetsége 49. félév eredményhirdetés
Ajándéksorsolás Október

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Profi versenyzők listája
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái verseny - 2021. október 9., Székesfehérvár

A lista folytatása...
HKK Legendás cél - Homokdűnék (16)
[HKK Piac] Eladó lapok (141601)
HKK kérdés? (45848)
HKK pakliszerkesztő (188)
Jégmágus kt. alakulna (9357)
Humoros ötletek (3165)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:







Utoljára ezt küldték:
Aranytigris
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Kérdezz-felelek 42.

Először is, egy fontos hír: az év végére tervezett nagy HKK kiegészítő sajnos csak január 15-én fog megjelenni. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban a Cartamundi gyárában sajnos nagyon sok megbetegedés volt (talán covid, erről nincs információnk) és ezért minden gyártást halasztaniuk, csúsztatniuk kellett. Ennek köszönhetően az új kiegészítő, és persze a hozzá kapcsolódó, minden vele együtt gyártott lap, így a védnöki lapok és a boltok promóciós lapjai is akkor fognak megérkezni. Ettől függetlenül, számos információt fogtok kapni az új kiegészítőről a jövőben, igyekszünk mindenkit felkészíteni majd a január 15-i frissen bontottra, amelynek helyszíne terveink szerint a Kondor Közösségi Ház lesz.

Ez a sokadik (utolsó) felhívás, hogy a hétvégén, szombaton a versenyünkön be lehet mutatni a teljes Tükördimenzió ritka sorokat, cserébe ajándék foilos Illúziósárkányért. A bemutatóhoz erősen javallott az előzetes regisztráció, mivel ha több sor van, mint ajándéklap, a regisztráltakat részesítjük előnyben.
Szintén a hétvégi versennyel kapcsolatos hír, hogy itt lesz először kapható a legújabb zén, A fény gyermekei. Az amatőr kategóriában minden játékos, aki nem nyer paklit, és a verseny utolsó köréig játszik, vigaszdíjként kapni fog egy csomaggal ebből a legújabb zénből (a nevezéskor kapott régi zén helyett).

A kapcsolódó fórumban már leírtam, de itt is írok róla, hogy megcsináltunk 2 dolgot, amit korábban megígértünk:
- A pakliban lapokat már nem csak laptípus szerint (alapértelmezés), hanem kiegészítő és szín szerint is lehet rendezni. A selectort az oldal tetején, a paklilista fölött találjátok.
- A program most már kezeli a Mardakor misztikust is. Ez elég komplikált volt, úgyhogy aki tudja, próbálja ki, segítsetek a kitesztelésében, remélem minden lehetséges esetet jól kezel a program.

A Hatalom Szövetsége pontok számításával kapcsolatban vannak még félreértések, ezért szeretnénk egyértelműsíteni, hogyan működik a rendszer. A következőket veszi figyelembe:
- A 2 legjobb pontszám, amit beholderes profi vagy vegyes típusú versenyen elértél (amatőr nem!)
- A legjobb pontszám, amit kiemelt vidéki, dungeonos, blogos vagy beholderes profi/vegyes versenyen elértél (és nem volt már az előző pontban beszámolva)
- A 2 legjobb eredményed, ami nem volt az előző két pont valamelyikébe már beleszámolva
A saját versenyeredményeidnél ezek a pontok bolddal meg is vannak jelölve. Ezek összegét elosztjuk 5-tel, és így kapjuk meg a HSZ pontszámot. Ha 5-nél kevesebb versenyen voltál, vagy nem voltál beholderes versenyen, akkor értelemszerűen a pontszámod kevesebb lesz. Kérünk mindenkit, ellenőrizze a pontjait, hogy stimmelnek-e, minden eredménye be van-e írva, mert a HSZ hamarosan, szept. 30-án zárul! Októbertől új HSZ lapot lehet majd megszerezni, egy 2 nekronért jövő forráskántert.

Ahogy írtuk A fény gyermekei ismertetőjében, a Zén kiegészítő megjelenésével, vagyis szept 18-tól a Főnix fióka sebzése 2-ről 1-re csökken, ez érvényes a régebben kiadott Főnix fiókákra is.
Szintén A fény gyermekeihez kapcsolódik egy helyreigazítás, sajnos az Elektrogömb lap hibás, csont ikon helyett KF ikon szerepel rajta. Ezt továbbra is csont ikonnal kell tekinteni, a vibráló energiagömb nem tanult meg kardot forgatni.
T. Vlagyimir pedig felkerült a figyelőlistánkra. Ha szükséges, a §¨ képesség távozni fog róla, de a Nemzeti előtt már biztosan nem fog változni.

A legutóbbi versenybeszámolóban írtuk, hogy az egyediség egyszínűsége formátumon többször felmerült, hogy meg kell-e a lapokat mutatni olyan esetben, amikor a mutogatás azért szükséges, hogy bizonyítsuk, csak az adott színű lapok vannak a kezünkben, és a biztosan lehet tudni (pl. a versenyformátum miatt), hogy ez a feltétel teljesül. Korábban ezzel kapcsolatban 2 döntés is volt: ha egy lap saját magát keresi, akkor egylapos versenyen nem kell a keresett lapot megmutatni (Kódex); Bufa bűbájánál ha csak 1 lap van a kezemben, nem kell megmutatni (FAQ). Ezek alapján azt a döntést hoztuk a versenyen, hogy ilyenkor nem kell mutatni.
Alapvetően mindkét megoldás jó, az is, ha mindig, a körülmények megfontolása nélkül mutogatunk (hiszen a szabály logikája ezt írja elő), és azt is, hogyha a lap szövege kifejezetten nem írja elő a mutatást, csak a feltétel meglétét, akkor a logika alapján elfogadjuk, hogy a feltétel garantáltan teljesül.
Mivel mindkét megoldás jó, ezért a döntést rátok hagytuk, a legutolsó szavazás erről szólt. Az eredmény az lett, hogy kelljen minden esetben kezet mutatni. Akkor a jövőbeli egylapos / egyszínű versenyeken ez így fog működni, a fenti Kódex pontot és a Bufa bűbájos FAQ-t is töröljük / módosítjuk.

Az Elképzelt világ helyszín szövege azt mondja, hogy ha a paklidból a gyűjtőbe kerülne, ehelyett vedd a kezedbe. Ez keresésnek számít? Letiltja a bilincs vagy a bilincsmester?
Azt, hogy egy hatás húzás vagy keresés (vagy gyógyító forrás, vagy célzó forrás stb) mindig a kijátszása előtt kell tudnunk, hiszen ez alapján dőlhet el, hogy mivel lehet rá reagáni, hatni, vagy letiltja-e éppen a szabálylap. Az, hogy az Elképzelt világ gyűjtő helyett kézbe kerül, már csak a hatás sikeres létrejötte után derül ki. Márpedig egy sikeresen létrejött hatást nem lehet visszamenőleg sem módosítani, sem letiltani.
Aki egyébként ellentmondást érez a dologban, annak igaza van, és azt is megmondjuk, hol van a kutya elásva: a lap szövege hibásan van megfoglalmazva. A szövegben az szerepel, hogy „ehelyett” épp ezért azt gondolnánk, ez egy módosító reakció, ami a lapot a gyűjtő helyett a kezünkbe rakja. Csakhogy egy hatás vagy a cselekvés előtt jön létre, vagy utána, közben nem lehet. Előtte nem jöhet létre, mert nem tudjuk, mi a lap, csak utána. Tehát ez valójában egy kapcsolódó hatás, ami akkor sül ki, ha a lap a pakli tetejéről a gyűjtőbe kerül. A szöveget így kellett volna írni:
„ha a paklidból a gyűjtőbe kerül, vedd a kezedbe”

A Kifordított varázsdoboz képessége az, hogy (1)-ért, aktivizálást igénylő képességként lehetővé teszi, hogy egy pakli felső lapját kijátsszam, reakcióként is. Ha jól értem, a reakciósorban csak ez a képesség fog bekerülni, de maga a kijátszott lap nem, hiszen a lapot csak akkor játszhatom ki, ha a varázsdoboz képessége már sikeresen létrejött.
Ez egy nagyon jó találat, a HKK szabályai szerint a lap valóban így működik, annak ellenére, hogy ez az elmúlt 1 évben senkinek sem tűnt fel. Tehát, a varázsdobozzal gyakorlatilag nem lehet egy reakció lapot kijátszani, mert mire a lap létrejönne, a teljes eredeti reakciósor már rég létrejött.
A probléma az, hogy a lap szövege hibásan lett megfogalmazva. Rhatt papjához hasonlóan, akinek teljes pályafutása során nem derült ki ez a fiaskó. A hasonló működésű, helyesen megfogalmazott lapok a Varkaudar trágya és Alanori piac. Ezeknek a lapoknak állandó képessége, hogy a köröd során 1 lapot egy speciális helyről is kijátszhatsz.
Mit lehet ezzel a problémával kezdeni? A szellemet a palackba nyilván visszadugni már nem lehet. Vagy hagyjuk így, és akkor a lap gyengülni fog, főleg amíg a paklik jelentős része 50% vagy több reakcióval játszik. Vagy megerrátázzuk úgy, ahogy a helyesen fogalmazott lapok vannak, de akkor viszont az amúgy is lap tovább erősödik, hiszen egy állandóan működő képességet már nem lehet megfogni hatásreakciókkal (mint pl. majd az új HSZes lap).
Végül úgy döntöttünk, hogy a kisebb erősség változás irányába megyünk, és az utóbbi megoldást választjuk, így funkciójában alapvetően nem fog változni alap. A Kifordított varázsdoboz szövege tehát így módosul:
§¨, kijátszhatod bármely pakli legfelső lapját, mintha a kezedben lenne, de ennek kijátszási feltétele @1 elköltése (keresés), ezt reakcióként is használhatod.
Azért nem egyszerűen „kijátszhatod +@1-ért”, mert akkor még az olcsóbbító követők mellett is jelentősen erősödne a lap. Január 1-től pedig felülvizsgáljuk, nem lett-e túl erős így. Felmerül még a kérdés, mi legyen Rhatt papjával. Mivel az Új Nemzedékből már távozott, és amúgy sem szokott versenyt látni, azt a lapot nem fogjuk most zaklatni, nyugodjék békében, és a jövőben esetleg felújítjuk majd egy javított változat formájában.

Kijátszok egy lényt, aminek a kijátszáskori képességét az ellenfelem meg szeretné akadályozni egy Zu'lit kastélyával. Én az építményt megakadályozom egy Őshangya ostromgéppel a lényem feláldozásával. Létrejön-e ekkor a lény képessége?
Igen, attól a pillanattól, hogy a képesség költségét kifizettük, aktiváltuk, lényegtelen, hogy a képességet létrehozó lény közben kikerült a játékból.

Életenergia mellett drágább-e megszüntetni A mindentudó képességeit?
Nem. Az Életenergia szerint a követők megszüntetése +7 ÉP-be és max. ÉP-be kerül. Ez itt konkrétan a Kódexben is definiált (47. pont) követők megszüntetésére vonatkozik, vagyis a „Megszüntetés” kifejezésre. Ami A mindentudón van, az nem a követő megszüntetése, csak egy képességéé.

Megakadályozhat-e az Ősminotaurusz olyan forrást, ami több lényre is hat?
Igen, az „egy” itt nem számnév, hanem névelő.

Ki lehet-e játszani Kristálytiszta dallam hatása alatt előre kikészített lapot?
A Kristálytiszta dallam szövegében nem szerepel, hogy „kézből”, tehát valójában semmilyen módon nem lehet más lapot játékba hozni.

Támadhat-e tartalékban lévő lényt az Immunis krakoch akkor, ha az őrposztban van lény?
Igen, ld. még Teknős leviathán és Szárnyas halálfatty FAQ. Ha már Immunis krakoch, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy azt a régi kivételt, miszerint az ütéshez kapcsolódó képességek nem számítanak forrásnak, már jó ideje eltöröltük. Tehát a Krakoch sebzéshez kapcsolódó gyűjtőbe küldő hatása is forrás, így ez a képesség sem tudja leszedni pl. B. Jagumirt, mivel az forrásokra immunis.

Tihor Miklós

Létrehozás: 2021. szeptember 16. 13:17:28Utolsó frissítés: 2021. október 13. 09:30:20 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.